Nazw ma dużo, począwszy
od polskiej - ostryż długi, szafran indyjski, kurkuma – łacińskiej
– Curcuma longa – czy obiegowej – superfood. Ta ostatnia wynika z tego, że
roślina ta więcej niż nazw ma zastosowań. Nie tylko w kuchni.
Korzeń kurkumy, w postaci
pokrojonych kawałków lub sproszkowany, wykorzystywany jest od 4000 lat w
południowej Azji. Farbuje tkaniny na żółto, przyprawia potrawy i leczy
schorzenia.
Kurkuma stosowana jest zarówno
w medycynie indyjskiej (ajurwedzie), jak i w chińskiej - m.in. w celu
wzmocnienia organizmu, zahamowania stanów zapalnych, poprawy trawienia.
Przypisuje się jej działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwbólowe.
Dobroczynne działanie ma mieć także w chorobach nowotworowych, cukrzycy i alzheimerze.
Zmniejsza poziom złego cholesterolu, wzmacnia kości, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Według badań amerykańskich naukowców, antydepresyjne działanie ma także jeden
ze składników kurkumy, kurkumina. Tę listę dobroczynnych właściwości azjatyckiej
przyprawy można by jeszcze wydłużać, ale najlepiej jej po prostu spróbować. Bo –
poza leczniczym działaniem – daje potrawom wspaniały smak.
Kurkuma plus czarny pieprz równa się zdrowie |
Kurkuma - jak stosować?
Jej lekko gorzki smak
wyczuwa się w curry, mieszance rozmaitych przypraw. Można ją jednak
stosować także oddzielnie. Aby organizm lepiej ją przyswoił, zaleca się, by spożywać
ją w połączeniu z czarnym pieprzem. Dobrym sposobem na zwiększenie jej
przyswajania jest także dodanie odrobiny tłuszczu, chociażby oliwy z oliwek.
Kurkumę można dodawać podczas gotowania do makaronu, ryżu, zup (np. marchwiowej,
kalafiorowej, dyniowej).
Można ją spożywać również
na surowo, wyciskając sok ze świeżego kłącza rośliny. Można do niego dodać
jeszcze sok z marchwi, imbiru, jabłka i cytryny. Można zrobić wersję owocową,
dodając do startego kłącza banan, daktyle czy persymonę (kaki) i zmieszać to z
mlekiem kokosowym lub migdałowym. Dowolność doboru składników jest duża, najlepszym
doradcą może się okazać nasze podniebienie. Obojętnie czy na bazie świeżego
soku czy proszku, ważne jednak, by pamiętać o szczypcie czarnego pieprzu i
odrobinie tłuszczu. Choć w Europie i USA zapanowała moda na rozmaite soki zawierające
kurkumę, Hindusi używają ją jednak głównie do gotowania.
Kurkuma jest też
składnikiem tzw. złotego mleka joginów. Ten znany od czasów
starożytności napój ma właściwości wzmacniające, przeciwzapalne i
przeciwdepresyjne. Przypisuje mu się także działanie antynowotworowe. Z dodatkiem
imbiru działa poza tym rozgrzewająco. Klasyczny przepis na złote mleko
(golden milk) to połączenie pełnotłustego mleka krowiego i kurkumy. Najpierw
należy przygotować tzw. pastę z kurkumy. W tym celu mieszamy jedną czwartą
szklanki sproszkowanej kurkumy z jedną drugą szklanki wody. Całość delikatnie
gotujemy przez nie więcej jak 8 minut. Tak przygotowaną pastę można
przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodni. Aby otrzymać napój joginów wystarczy rozpuścić
1 łyżeczkę pasty z kurkumy w szklance ciepłego mleka, dosypać małą szczyptę
czarnego pieprzu i lekko posłodzić. Oprócz klasycznej wersji złotego mleka
istnieje wiele innych, urozmaiconych, wersji tego trunku. I tak, dodawać do
napoju można imbir, cynamon, kardamon, goździki, miód. Wszystko razem, albo wybierając
poszczególne dodatki. Mleko krowie można natomiast zastąpić mlekiem roślinnym (np.
migdałowym, kokosowym, ryżowym, owsianym czy jaglanym). Wtedy warto dodać kilka
kropli oleju, np. migdałowego, sezamowego, kokosowego.
Szczypta kurkumy dla zdrowia |
Złoty napój joginów warto
wypróbować zamiast małej czarnej. Wzmacnia organizm i poprawia samopoczucie. A
poza tym: leczy kaszel i gorączkę, zwalcza infekcję, działa przeciwbólowo,
wspomaga układ kostny i „naoliwia” stawy.
Kurkuma - przeciwwskazania
Kurkumy nie powinny stosować
kobiety w ciąży, gdyż może pobudzić pracę macicy i doprowadzić do poronienia. Przeciwwskazania
obejmują też ludzi przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, cierpiących na kamicę
żółciową lub niedrożność dróg żółciowych.
Komentarze
Publikowanie komentarza