Przejdź do głównej zawartości

Winogrady: Spacerem na Śródkę

Winogrady: Spacerem na Śródkę: To wprawdzie nie Winogrady, lecz Śródka - ale czyż nie piękny ten mural? Spacer z Szelągowskiej, przez Garbary i most biskupa Jordana za...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chrzest Polski (966-2016)

Nie wiadomo, czy odbyło się to 14 kwietnia. Nie wiadomo, czy w Gnieźnie, Poznaniu (fot.) czy na Ostrowie Lednickim. Wiadomo, że 1050 lat temu. I że nowo ochrzczony miał na imię Mieszko. SPACEROWNIK KULTURALNY: Grodno - od Pogoni do, no właśnie, dokąd...?  Gdańsk, skąd wieje wiatr historii   Poznań - miasto, z którego wyrzucają za rozrzutność? Kowno - podążając śladami wielkiego Witolda i kochliwego Adama Wilno jako "duchowa stolica Polaków" Łódź - ziemia na nowo obiecana?   

Kurkuma – złoto w kuchni

Kurkuma - złoto w kuchni Nazw ma dużo, począwszy od polskiej - ostryż długi, szafran indyjski, kurkuma   –   łacińskiej – Curcuma longa – czy obiegowej – superfood. Ta ostatnia wynika z tego, że roślina ta więcej niż nazw ma zastosowań. Nie tylko w kuchni.   Korzeń kurkumy, w postaci pokrojonych kawałków lub sproszkowany, wykorzystywany jest od 4000 lat w południowej Azji. Farbuje tkaniny na żółto, przyprawia potrawy i leczy schorzenia. Kurkuma stosowana jest zarówno w medycynie indyjskiej (ajurwedzie), jak i w chińskiej - m.in. w celu wzmocnienia organizmu, zahamowania stanów zapalnych, poprawy trawienia. Przypisuje się jej działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwbólowe. Dobroczynne działanie ma mieć także w chorobach nowotworowych, cukrzycy i alzheimerze. Zmniejsza poziom złego cholesterolu, wzmacnia kości, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Według badań amerykańskich naukowców, antydepresyjne działanie ma także jeden ze składników kurkumy, kurkumina. Tę list

Saksofon dobiegający z romskiego domostwa